ЛЮБОПИТНОТО

Учени откриха нова форма на холестерол, свързана със сърдечносъдови заболявания

Учени от Медицинския колеж в Уисконсин (САЩ) са открили нова форма на холестерол, наречена липопротеини с много ниска плътност (VLDL), която може да бъде рисков фактор за сърдечносъдови заболявания.

Известно е, че пациентите с високи нива на холестерол са с повишен риск от формиране на сърдечносъдови заболявания, включително инсулт и инфаркт. Това се дължи на факта, че холестеролът се натрупва в плаки в кръвоносните съдове и запушва кръвния поток.

За да се предотвратят тези състояния, обикновено се предписват статини или по-нови лекарства – инхибитори на пропротеин конвертаза субтилизин-кексин тип 9, които понижават холестерола с ниска плътност.

Експертите обаче са открили, че има още една форма на „лош“ холестерол, която може да бъде рисков фактор за сърдечносъдови заболявания – липопротеините с много ниска плътност. Те обаче не се повлияват от съвременните лекарства.

В експеримент изследователите генетично модифицират мишки по такъв начин, че чернодробните им клетки спират да произвеждат протеина tPA, който предотвратява образуването на кръвни съсиреци. След манипулацията участниците в изследването са имали повишено ниво на LDL холестерол.

Това предполага, че tPA в черния дроб влияе върху нивата на холестерола в кръвта, което доказва връзката между черния дроб, сърцето и кръвоносните съдове. Последвалите тестове върху чернодробни клетки на хора и плъхове потвърждават тези открития.

Откритието може да залегне в основата на нови терапии за намаляване на риска от сърдечносъдови заболявания.

Сподели:

What’s your Reaction?
Love
Love
0
Smile
Smile
0
Haha
Haha
0
Sad
Sad
0
Star
Star
0
Weary
Weary
0