РЕГИОНИТЕ

ЦСКА глобен с 450 000 евро и под заплаха от изхвърляне от европейските клубни турнири

ЦСКА е санкциониран с 450 000 евро от УЕФА и е изправен пред евентуално изхвърляне от европейските клубни турнири поради просрочени задължения, съобщиха от европейската футболна централа.

Комисията за финансов контрол на клубовете на УЕФА обяви списък с 13 клуба, които не са изпълнили изискванията за платежоспособност. „Червените“ са сред тях, като глобата им е втората по големина след португалския гранд Порто, който е санкциониран с 1,5 милиона евро.

Неизпълнението на изискванията може да се дължи на просрочени задължения към други клубове, футболисти, служители или данъчните власти.

Оценката на платежоспособността на клубовете, участващи в турнирите на УЕФА през сезон 2023/24, е извършена в три регулаторни срока – през юли 2023 г., октомври 2023 г. и януари 2024 г.

По време на тази оценка е установено, че някои клубове, включително ЦСКА, не отговарят на критериите за липса на просрочени задължения през март, за да получат клубно лицензиране и участие в клубните състезания на УЕФА.

На единадесет клуба, сред които и ЦСКА, които не са обжалвали решението, са наложени глоби за просрочени задължения и/или неправилно отчитане на информация за задълженията. Глобата е в размер на приходите от евротурнирите за миналия сезон.

Освен това, поради повторно нарушение, задължения, просрочени повече от 90 дни през сезона, и/или нарушение на критериите за лицензиране на клуба, Порто, ЦСКА и Виктория са наказани с условна санкция за изваждане от евротурнирите при ново провинение в следващите три сезона.

Санкцията за изключване ще бъде приложена, ако клубът не изпълни изискванията за платежоспособност през сезони 2024/25, 2025/26 и 2026/27.

Последствията от санкцията:

  • ЦСКА ще загуби приходи от участие в европейските клубни турнири, което може да се окаже сериозен удар за финансовото му състояние.
  • Клубът може да се сблъска с трудности при привличането на нови играчи и задържането на настоящите си звезди.
  • Имиджът на ЦСКА може да бъде сериозно засегнат.

Важно е да се отбележи, че ЦСКА все още може да обжалва решението на УЕФА.

Сподели:

Leave a Response