МАРШРУТИ

Сезонът в Гърция започва с 80 000 незаети работни места, въпреки ръста на туристите

Туристическият сезон в Гърция стартира с тревожен недостиг на работна ръка, сигнализиращ за потенциални проблеми в сектора. Въпреки очакванията за силен сезон, белязан от ръст на резервациите, в хотелите и ресторантите зейват около 80 000 незаети работни места.

Общогръцката федерация на работещите в сферата на ресторантьорството и туризма (POEET) изразява загриженост за задълбочаващия се проблем с недостига на кадри. Секторът, в който са заети над 400 000 души, е изправен пред непрекъснато нарастващ брой незаети позиции през последните години, достигайки 80 000 тази година.

Държавната служба по заетостта се опитва да реши проблема, като използва новата платформа „Jobmatch“ за съвпадение на търсещи работа с работодатели. Разглеждат се и варианти за привличане на работници от трети страни, но това предложение среща съпротива от страна на работещите в бранша, които не изключват стачки по време на пиковия сезон.

Недостигът на персонал е сериозен проблем, който може да се отрази негативно на туристическия сектор. През 2023 г. Гърция посрещна над 30 милиона туристи, а приходите от туризъм се увеличиха с над 16% спрямо предходната година. Тази година се очакват още по-високи нива, но липсата на кадри може да затрудни обслужването на туристите и да се отрази на качеството на предлаганите услуги.

Статистика:

  • 53 000 от незаетите места са в хотелиерския сектор;
  • 30 000 са в ресторантьорския сектор;
  • Очаква се 11 000 работници от трети страни да бъдат привлечени, но това няма да е достатъчно, за да се покрие недостигът;
  • Приходите от туризъм в Гърция за 2023 г. са 20,6 млн. евро, ръст с 16,5% спрямо 2022 г.

Сподели:

Leave a Response