МАРШРУТИ

Венеция въвежда входна такса от 5 евро за еднодневни екскурзии

6.2kviews

Градският съвет на Венеция планира да въведе входна такса от 5 евро за еднодневни екскурзии през следващата година, за да се опита да овладее потока от туристи, които посещават старинните канали на града.

Таксата ще бъде прилагана пробно за 30 дни през следващата година, като ще бъде насочена главно към пролетните празници и летните уикенди, когато броят на туристите е най-голям. Всички посетители над 14-годишна възраст ще трябва да я плащат.

Целта на таксата е да се намери “нов баланс между правата на тези, които живеят, учат или работят във Венеция, и на тези, които посещават града с цел туризъм”, заяви Симоне Вентурини, член на Съвета по туризъм на Венеция. Той допълни, че това не е ход за печелене на пари.

Планът, който за първи път беше предложен през 2019 г., първоначално беше отложен заради COVID-19, а по-късно и поради технически и процедурни пречки. Междувременно посетителите отново се върнаха във Венеция, като чужденците често са значително повече от около 50 000-те жители на центъра на града, препълвайки тесните му улички.

През юли експерти на ЮНЕСКО препоръчаха Венеция и лагуната ѝ да бъдат добавени към списъка на световното наследство в опасност, като заявиха, че Италия не прави достатъчно, за да защити града от въздействието на изменението на климата и масовия туризъм.

Сподели:

What’s your Reaction?
Love
Love
0
Smile
Smile
0
Haha
Haha
0
Sad
Sad
0
Star
Star
0
Weary
Weary
0