ЛЮБОПИТНОТО

Откриха ново лечение при алергии

Американски учени от Университета на Централна Флорида са открили нов метод за лечение на алергична астма, основан на деактивирането на рецепторите за алергени. Откритията са публикувани в списание Cell Reports.

Досегашните изследователски усилия в лечението на алергична астма бяха насочени главно към въздействие върху цитокините – пептидни молекули, които реагират на алергена и водят до възпаление, както и до повишено производство на слуз и затруднено дишане.

Лекарствата, които обикновено се предписват, блокират цитокините и антителата, отговорни за астматичната реакция, но не действат веднага.

Учените вече са открили нов метод, наречен LRC-TriCEPS, който идентифицира рецепторите за алергени и предотвратява алергичната реакция. Той се основава на клетъчния протеин LMAN1, чиято роля в алергията досега не е била призната.

Експериментът показа, че алергените от акари от домашен прах и LMAN1 могат да се свържат един с друг на клетъчната повърхност, предизвиквайки възпалителна или алергична реакция.

Установено е също така, че взаимодействието зависи от специфични манозни захарни молекули с алергените, причинени от акари от домашен прах.

Откритието може да подпомогне разработването на нови лекарства за превенция на алергии, включително за други често срещани алергени (от полени и плесени), тъй като те също се модифицират чрез добавяне на манозни захари.

В момента се провежда друго проучване, за да се потвърди връзката между други алергени и LMAN1.

Сподели:

What’s your Reaction?
Love
Love
0
Smile
Smile
0
Haha
Haha
0
Sad
Sad
0
Star
Star
0
Weary
Weary
0

Leave a Response