РЕГИОНИТЕ

Празникът на град Плевен

Днес град Плевен чества своя официален празник – 15 май. Датата е решена с Решение №287 на Общинския съвет от 15 март 2001 г., с което се възстановява традицията на Пролетния плевенски панаир, провеждан през третата седмица на май.

Исторически погледнато, изборът на 15 май за празник на града е свързан с провеждания по това време от края на 20-те години на 20-ти век голям пролетен панаир. Той е бил без конкуренция в страната по своята мащабност и стопанско значение. Разположен е бил на площ от 30 декара, а на него са се предлагали едър добитък, селскостопански инвентар, занаятчийски произведения и стоки. Докарвани са били над 4000 глави добитък, продажбите са надвишавали 15 млн. лв., а панаирът е бил посещаван от над 45 000 души. Привличал е търговци от Гърция, Турция, Египет, Испания и други страни.

Празникът на Плевен ни предоставя възможност не само да се потопим в историята на града, но и да се насладим на неговите съвременни постижения.

В наши дни Плевен е град, който се развива активно, предлагащ богат културен живот, прекрасна природа и гостоприемни местни жители.

Сподели:

Leave a Response