ЛЮБОПИТНОТО

Световният пазар на смартфони бележи най-лошите си резултати от 10 години насам

1.7kviews

Глобалните продажби на смартфони претърпяха сериозен спад през 2023 г., регистрирайки най-ниските си нива от последното десетилетие.

Данните от водещи анализатори в бранша очертават мрачна картина за сектора, който се бори с намалено потребителско търсене и свръхзапасяване на стоки.

Според предварителни изчисления на Gartner Inc., общият брой продадени смартфони през 2023 г. е спаднал с над 12% в сравнение с предходната година. Това представлява най-значителният годишен спад в бранша от създаването на първия iPhone преди 16 години.

Други анализатори като IDC и Canalys също отчитат двуцифрени проценти на спад в годишните продажби на смартфони за 2023 г. Спадът се дължи на комбинация от фактори, включително високата инфлация, свитото потребителско доверие и задържането на старите модели устройства за по-дълго време.

“Пазарът на смартфони е изправен пред сблъсък от предизвикателства, които сериозно повлияха на продажбите тази година,” коментира Рампал Редди, анализатор в Canalys. “Освен забавената икономика, има и недостиг на новаторски функции в най-новите модели.”

Водещите производители като Samsung, Apple и китайските Xiaomi и Oppo бяха засегнати в еднаква степен от свиващото се потребителско търсене. Дори лидерът Apple отчете спад от над 5% в продажбите на своите iPhone устройства.

Анализаторите предвиждат пазарът на смартфони да се стабилизира през 2024 г., но очакват възстановяване едва през 2025 г. Ключово ще е дали производителите могат да предложат наистина новаторски и привлекателни модели на достъпни цени.

За смартфон индустрията 2023 г. определено ще се запомни като една от най-предизвикателните за последното десетилетие. Способността на компаниите да се възстановят бързо ще е решаваща за бъдещето на целия сектор.

Сподели:

What’s your Reaction?
Love
Love
0
Smile
Smile
0
Haha
Haha
0
Sad
Sad
0
Star
Star
0
Weary
Weary
0