ЛЮБОПИТНОТО

Ново изследване оспорва съществуването на тъмна материя

1.9kviews

Настоящият модел на Вселената се основава на идеята, че тя се състои от три компонента: нормална материя (около 5%), тъмна материя (около 27%) и тъмна енергия (около 68%).

Новo изследване, публикувано в The Astrophysical Journal, оспорва този модел. Авторите му, екип от физици от Университета на Отава, Канада, твърдят, че не е необходимо да се прибягва до тъмна материя, за да се обяснят наблюденията на Вселената.

Вместо това, те предлагат модификация на гравитационния закон на Нютон, която може да обясни гравитационните аномалии, за които се е смятало, че са доказателство за съществуването на тъмна материя.

Това е смело твърдение, което може да има революционни последици за нашето разбиране за Вселената.

Ето някои от ключовите моменти на изследването:

  • Модифицираният закон на Нютон е в състояние да обясни движението на галактиките в галактическите купове, както и гравитационните лещи.
  • Изследването е базирано на нова интерпретация на реликтовото лъчение, датиращо от ранната Вселена.
  • Авторите на изследването признават, че са необходими още много изследвания, за да се потвърди тяхната хипотеза.

Реакциите на научната общност са смесени. Някои учени приветстват това изследване като потенциален пробив, докато други са по-скептични.

Независимо от това, това е важно изследване, което може да ни накара да преосмислим някои от най-фундаменталните си представи за Вселената.

Сподели:

What’s your Reaction?
Love
Love
0
Smile
Smile
0
Haha
Haha
0
Sad
Sad
0
Star
Star
0
Weary
Weary
0