РЕГИОНИТЕ

Силна геомагнитна буря до 8:00 часа българско време: Възможни са смущения в радиокомуникациите

1.6kviews

Американски учени издадоха предупреждение за силна геомагнитна буря, която ще продължи до полунощ в понеделник местно време (8:00 часа вторник българско време). Потокът от плазма, породен от слънчево изригване, може да наруши радиопредаванията на Земята, но и да доведе до зрелищно полярно сияние, уточняват те.

Според предупреждението, издадено в събота от Центъра за прогнозиране на космическото време на Националното управление по изследване на океаните и атмосферата в Боулдър, Колорадо, няма причина обществеността да се притеснява.

Възможни са следните смущения:

  • Прекъсване на високочестотните радиопредавания, например от самолетите, които се опитват да се свържат с отдалечени кули за контрол на трафика.
  • Проблеми с проследяването на космическите апарати от страна на сателитните оператори.
  • „Индуциран ток“ в електропреносните мрежи.

Повечето граждански полети могат да използват сателитно предаване като резервен вариант, поясни Джонатан Лаш, синоптик в центъра. Операторите на сателити и електропреносните мрежи са наясно с потенциалните проблеми и са предприели стъпки за справяне с тях.

На всеки 11 години магнитното поле на Слънцето се преобръща, което означава, че Северният и Южният полюси си разменят позициите. Слънчевата активност се променя по време на този цикъл и сега е близо до най-активната си фаза, наречена слънчев максимум. В такива периоди геомагнитни бури от типа на тази в момента могат да връхлетят Земята няколко пъти годишно, казва Лаш.

През декември най-голямото слънчево изригване от години насам наруши радиокомуникациите.

Сподели:

What’s your Reaction?
Love
Love
0
Smile
Smile
0
Haha
Haha
0
Sad
Sad
0
Star
Star
0
Weary
Weary
0