ЛЮБОПИТНОТО

“Одисей” – първият частен спускаем апарат, кацнал на Луната, изгасна окончателно

1.6kviews

“Одисей”, първият частен спускаем апарат, кацнал на Луната, изгасна окончателно след около месец престой на естествения спътник на Земята.

Апаратът кацна на 31 декември 2023 г. в кратера Морето на спокойствието, близо до мястото, където кацна “Аполо 11” през 1969 г.

“Одисей” е разработен от американската компания Intuitive Machines. Той е проектиран да изследва лунната повърхност, да събира проби и да търси признаци на вода.

Апаратът е работил успешно в продължение на около месец, но на 25 януари 2024 г. изгасна окончателно. Причината за изключването не е ясна, но е възможно да се дължи на технически проблем или на изтощение на батериите.

Въпреки преждевременния си край, “Одисей” е важна стъпка в развитието на частните космически изследвания. Той показва, че е възможно частни компании да проектират, изграждат и изстрелват космически апарати, които могат да кацат на Луната.

“Одисей” е проправя пътя за бъдещи частни лунни мисии, които биха могли да доведат до по-задълбочено изучаване на Луната и евентуално до установяване на трайно човешко присъствие на нея.

Сподели:

What’s your Reaction?
Love
Love
0
Smile
Smile
0
Haha
Haha
0
Sad
Sad
0
Star
Star
0
Weary
Weary
0