БТА ще разпространява прогнозата за времето на НИМХ за 19 места по Черноморието и 14 планински курорта. Това става по силата на договор за сътрудничество между двете институции, който беше подписан днес в пресклуба на агенцията.

Всеки ден на главната страница на БТА (bta.bg) в отделна секция, която ще е достъпна за всички и без абонамент, ще се публикува метеорологична информация за нос Шабла, нос Калиакра, Балчик, Албена, Златни пясъци, Св. Св. Константин и Елена, Варна, Обзор, нос Емине, Слънчев бряг, Несебър, Поморие, Бургас, Созопол, Приморско, Китен, Царево, Ахтопол и Синеморец.

Освен прогнозата за времето, ще бъде публикувана и информация за силата на вълнението на морето, благодарение на новите възможности за измерване, с които разполага НИМХ.

Информация за времето ще бъде публикувана и за връх Мусала, връх Тодорка, връх Ботев, Черни връх, х. „Алеко“, Рожен, връх Мургаш, Пампорово, Боровец, Смолян, Банско и Добринище. През есента такава информация от НИМХ БТА ще съобщава и за балнеокурортите.

БТА ще получава и разпространява безвъзмездно всеки ден прогнозата за времето за следващите 36 часа. Месечната прогноза ще се получава до предпоследния ден на предходния месец. Тя ще се представя от специалистите на НИМХ освен с текст, и с видео до 3 минути, заснето от БТА, обясни Вълчев. Информацията за времето ще е изцяло достъпна на страницата на агенцията.

При поява на опасни хидрометеорологични явления БТА ще разпространява незабавно информацията от института. В новата рубрика „Знание и култура“ всеки петък БТА ще представя информация за дейности и инициативи, научни анализи и изследвания на НИМХ, които досега не са намирали място в медиите, посочи Вълчев.

Подобни новини

Leave a reply

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *