Международен ден на книгата за деца

Международният ден на детската книга, известен още като Международният ден на детската литература, се празнува на 2 април всяка година. Този празник се отбелязва, за да се насърчи любовта към четенето и грамотността сред децата по целия свят.

История на Международния ден на детската книга:

Празникът е създаден през 1967 г. от Международния съвет за книги за млади хора (IBBY) в чест на рождения ден на Ханс Кристиан Андерсен, известен датски писател, който е написал много приказки, включително „Малката русалка“, „Пепеляшка“ и „Грозното патенце“. Андерсен е първият човек, получил наградата Hans Christian Andersen през 1956 г., която се присъжда на автори и илюстратори на детски книги за техния траен принос към литературата за деца и младежи.

Традиции и обичаи на Международния ден на детската книга:

  1. Наградата Ханс Кристиан Андерсен: Международният ден на детската книга съвпада с церемонията по връчването на наградата Ханс Кристиан Андерсен, която се провежда на всеки две години в Дания. Наградата се дава на автори и илюстратори на детски книги, които са показали изключителен талант и умения в работата си.
  2. Събития за четене: По целия свят библиотеки, училища и културни институции организират събития за четене, за да отпразнуват Международния ден на детската книга. Тези събития често включват четения на глас, срещи и поздрави с автори на детски книги и конкурси за творческо писане.
  3. Книжни клубове и дискусии: Създават се книжни клубове за деца, където те могат да обсъждат любимите си книги, да споделят препоръки и да участват в творчески дейности, свързани с литературата.
  4. Обществени кампании: Много организации провеждат обществени кампании, за да насърчат четенето сред децата. Тези кампании често подчертават ползите от четенето за развитието на детето, като подобрено умение за четене, по-добро разбиране на света около тях и подобрени умения за критично мислене.

Международният ден на детската книга е празник, който насърчава любовта към четенето и грамотността сред децата по целия свят.

Той служи като напомняне за важността на детската литература в насърчаването на въображението, съпричастността и критичното мислене сред младите читатели.

Date

02.04.2025

Time

All Day
Категория

Next Occurrence

QR Code