Международен ден на ромите

Международният ден на ромите, известен още като Ден на ромите, се отбелязва на 8 април всяка година, за да се отбележи паметта на половин милион роми, които са били убити по време на Холокоста през Втората световна война.

Празникът също така служи за повишаване на осведомеността относно продължаващите борби на ромската общност, включително бедността, дискриминацията и социалното изключване.

История на Международния ден на ромите:

Празникът е създаден през 1990 г. от Международната организация на ромите (IRO) и Европейския център за ромски изследвания (ERRC) като начин да се отбележи паметта на жертвите на Холокоста и да се повиши осведомеността относно продължаващите борби на ромската общност.

Датата, 8 април, е избрана, защото съвпада с годишнината от смъртта на ромския активист за граждански права Ирена Сендлер, която спаси хиляди еврейски деца от Варшавското гето по време на войната.

Международният ден на ромите е важен ден, който отбелязва паметта на жертвите на Холокоста и повишава осведомеността относно продължаващите борби на ромската общност.

Той служи като напомняне за необходимостта от непрекъснато застъпничество за правата на ромите и за признаване на приноса на ромската общност към обществото.

Date

08.04.2025

Time

All Day
Категория

Next Occurrence

QR Code