След първото музикално събитие за настоящия месец, след временното затваряне на културната институция – камерният концерт, който се състоя на 18-и ноември, Държавна опера – Бургас представя едно изключително оригинално събитие – PRIMADONNA-DONNA-DONNA.

Трите главни действащи лица в кoнцертния спектакъл, който ще зареди с така необходимия за съвременните реалности позитивизъм почитателите на хубавата музика на 20-и ноември, петък, от 19 часа, в Зала Опера, са очарователните солистки на Бургаската опера – сопраните Мария Цветкова-Маджарова, Нона Кръстникова и мецосопраното Йоана Кадийска.

Своеобразното артистично трио се оформи още по времето на успешно преминалите камерни концерти, включени в рамките на тематичните летни уикенди на Община Бургас, както и при гостуването на фестивала за класическа музика в Балчик и концертни прояви в други крайморски градове.

Съвместните сценични изяви на трите прими бяха приети радушно от меломаните, които откриха в интерпретацията на известни арии и песни от репертоара на световни композитори индивидуален подход, усет и задълбоченост при предаване на посланията, закодирани в нотния текст, в съчетание с емоцията.

Трите оперни певици споделят своето нетърпение да подарят моменти на съприкосновение с изкуството на бургаската публика, както и на гостите на града, в днешните нелеки времена:

“Мисля, че програмата ще бъде много интересна за публиката, и хората ще могат да се отпуснат и да се пренесат в някакво време, което е извън лошите новини. Ние имаме нужда от нашата публика и имаме какво да й дадем!“, казва сопраното Мария Цветкова-Маджарова, коятое подготвила за концерта Ария от „Фауст“ от Шарл Гуно, Ария на Леонора от „Трубадур“ от Джузепе Верди /тя направи изключително успешен дебют в тази роля през м. юли, в Летния театър, в сценично партньорство със световния тенор Камен Чанев/, песни от Франсис Пуленк и една от най-популярните и обичани композиции на Джордж Гершуин – Summertime.

PRIMADONNA-DONNA-DONNA e нашата закачка с публиката. Ние се разбираме много добре помежду си и нямаме никакви примадонски претенции. Бих казала, че идеята на нашия директор Александър Текелиев за концерта е изключителна – ще има сериозни арии, кабаретни песни, както и мелодии, превърнали се в джаз стандарти.“, казва за предстоящото вълнуващо събитие Нона Кръстникова, сопран. Нона Кръстникова преди малко повече от месец направи запомняща се роля на бургаска сцена  като Мими в операта от Джакомо Пучини „Бохеми“, под диригентството на маестро Иван Кожухаров.

„Програмата е много разнообразна – популярни арии, които всеки наш почитател ги знае, ще има и изненади, но нека останат такива засега, за да може публиката да им се наслади. Очакваме Ви – с най-голямо вълнение и нетърпение, в тези трудни и тежки времена“, се обръща към публиката мецосопраното Йоана Кадийска, която в края на септември бе блестяща на сцената на Бургаската опера, влизайки в ролята на Хубавата Елена в едноименната комична опера от Жак Офенбах.

На рояла в петъчната вечер в Зала Опера ще бъде пианистката Мира Искърова, с която трите оперни певици имат вече солиден брой съвместни камерни изяви. Mира Искърова е известна сред филмовите и театралните среди като композитор на музиката към редица успешни театрални постановки и филмови заглавия.

В разнообразната програма на PRIMADONNA-DONNA-DONNA са включени вокални произведения от: Шарл Гуно, Жорж Бизе, Жул Масне, Джузепе Верди, Курт Вайл, Бенджамин Бритън, Франсис Пуленк, Хърбърт.  Джордж Гершуин.

ВАЖНО:

Според изискванията на Министерството на здравеопазването, присъстващите на концерта трябва да са с предпазни маски, като в залата ще бъдат взети всички необходими противоепидемични мерки. Допустимият капацитет на присъственост в залата е 30 %.

Подобни новини

Leave a reply

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *