МАРШРУТИ

“Зомби вирус” от Сибир: Възможна ли е нова пандемия?

1.7kviews

Наскоро размразена 48 500-годишна амеба от сибирската вечна замръзналост е събудила опасения за потенциална нова пандемия.

Амебата, наречена “Permafrost amoeba”, е открита в езерото Виктория в Якутия, Русия. Учените са я съживили, след като е била замръзнала в продължение на десетки хиляди години.

Въпреки че амебата не е заразила хора, тя е била заразена с вирус, наречен “Pandoravirus yedoma”. Този вирус е неизвестен за науката и е потенциално опасен, тъй като може да се е адаптирал към амебата, за да оцелее в екстремни условия.

Няма доказателства, че “Pandoravirus yedoma” може да зарази хора.

Въпреки това, съществуват опасения, че вирусът може да мутира и да стане заразен за хора, което може да доведе до нова пандемия.

Ето някои от причините за това загриженост:

  • Вирусът е неизвестен за науката: Не знаем много за “Pandoravirus yedoma”, включително как се предава и какви са симптомите на инфекцията.
  • Вирусът е мутирал: Вирусът е мутирал, докато е бил замразен, което може да го е направил по-опасен.
  • Изменението на климата: Изменението на климата може да доведе до размразяване на вечната замръзналост, което може да освободи други замразени вируси.

Ето някои от предпазните мерки, които могат да се предприемат:

  • Проучване на вируса: Учените трябва да проучат “Pandoravirus yedoma”, за да разберат как се предава и какви са симптомите на инфекцията.
  • Разработване на ваксина: Ако “Pandoravirus yedoma” се окаже заразен за хора, е необходимо да се разработи ваксина.
  • Повишаване на осведомеността: Хората трябва да бъдат информирани за потенциалните опасности от замразените вируси в вечната замръзналост.

Важно е да се отбележи, че рискът от нова пандемия от “Pandoravirus yedoma” е нисък.

Сподели:

What’s your Reaction?
Love
Love
0
Smile
Smile
0
Haha
Haha
0
Sad
Sad
1
Star
Star
0
Weary
Weary
0