МАРШРУТИ

Малко известни скъпоценни камъни, скрити в България: неоткрити дестинации за следващото ви пътуване

2.4kviews

България е страна, богата на природна красота, богата история и културно наследство. От планински върхове до пясъчни плажове, от древни руини до оживени градове, нашата страна предлага голямо разнообразие от туристически атракции.

Въпреки това, сред добре познатите дестинации като Рилският манастир, Царевец и Седемте рилски езера, има скрити скъпоценни камъни, които остават неизследвани от много местни и чуждестранни туристи.

Тази статия има за цел да разкрие някои от тези слабо посещавани, но очарователни места в България, които определено трябва да посетите.

 1. Триградското ждрело
  Триградското ждрело е тясна клисура в Родопите, която впечатлява с величието и красотата си. Дължината му е около 7 километра, а стените му се издигат на височина до 350 метра. Ждрелото получава името си от село Триград, което се намира в единия му край. Районът е известен със своята уникална флора и фауна, включително алпийския тритон и скалния орел. Тук се намират и пещерите Дяволското гърло и Харамийската пещера, предлагащи вълнуващи експедиции в подземния свят.
 2. Гложенски манастир
  Кацнал на скала на около 870 метра над морското равнище в Стара планина, Гложенският манастир е наистина вдъхновяваща гледка. Основан е през 13 век от киевския княз Георги Глож, който търси убежище в България след монголското нашествие. Манастирът е възстановяван няколко пъти през вековете и сегашната му сграда датира от 19 век. Посетителите могат да стигнат до манастира с кола или да предприемат предизвикателна 1,5-часова разходка от гара Гложене.
 3. Меандрите на река Арда
  Националният резерват „Меандрите на Арда“ е скрит скъпоценен камък, разположен близо до Ивайловград. Река Арда образува поредица от красиви завои, наподобяващи перфектни меандри, които са били издълбани от водата в продължение на хиляди години. Районът е дом на разнообразни растителни и животински видове, включително застрашени орли и костенурки. Посетителите могат да се насладят на живописните гледки по екопътеката, която минава през резервата.
 4. Перперикон
  Перперикон е древнотракийско светилище, разположено в Източните Родопи, близо до Кърджали. Мястото е обитавано от бронзовата епоха до късното Средновековие и е било важен религиозен, политически и икономически център в региона. Днес посетителите могат да разгледат останките от дворец, театър и множество храмове, посветени на тракийски и гръко-римски божества. Перперикон предлага зашеметяваща панорамна гледка към околния пейзаж и е обявен за паметник на недвижимото културно наследство от национално значение.
 5. Борово
  Борово е малък град, сгушен в сърцето на Централните Родопи. Районът е известен със своята девствена природа, чист въздух и гостоприемни хора. Една от основните атракции в Борово е хижа „Безбог“, която осигурява достъп до втория по височина връх в Пирин, връх Безбог, и красивото Безбожко езеро. Градът е заобиколен от красиви борови гори и предлага възможности за дейности на открито като туризъм, колоездене и наблюдение на птици.
 6. Крепостта Овеч
  Крепостта Овеч, известна още като Провадийската крепост, се намира близо до град Провадия, в долината на река Провадийска. Мястото е обитавано от траките през 4-ти век пр. н. е., а по-късно е превърнато в мощна средновековна крепост. Посетителите могат да изследват останките от крепостните стени, средновековичното водохранилище и различни църкви и казарми. От върха на крепостта се разкрива красива панорамна гледка към околния пейзаж.
 7. Лещен и Ковачевица
  Лещен и Ковачевица са две живописни села в Западните Родопи, известни със своите запазени възрожденски къщи и автентична атмосфера. И двете села предлагат настаняване в традиционни къщи за гости, където посетителите могат да изпитат селския живот и да се насладят на местната кухня. Районът е популярен сред туристите, практикуващи фотография, и предлага възможности за туризъм и колоездене.

Това са само няколко примера за малко известни скъпоценни камъни, скрити в България. Страната ни е пълна с подобни дестинации, които чакат да бъдат открити.

Следващия път, когато планирате пътуване, отделете време, за да изследвате тези по-малко известни райони и да откриете нови чудеса на нашата красива земя.

Сподели:

What’s your Reaction?
Love
Love
0
Smile
Smile
0
Haha
Haha
0
Sad
Sad
0
Star
Star
0
Weary
Weary
0