РЕГИОНИТЕ

10 март – Ден на спасението на българските евреи

2.4kviews

10 март е обявен за Ден на спасението на българските евреи в памет на историческото решение на Народното събрание на България от 1943 г. да не предаде на нацистка Германия близо 50 000 евреи, живеещи в българските територии.

На 2 март 1943 г. министър-председателят Богдан Филов подписва заповед 360, която предвижда депортирането на евреите от „новоосвободените земи“ (Македония и Тракия) и „старите предели“ на Царство България. Заповедта трябва да бъде изпълнена на два етапа – първият етап е за депортиране на 20 000 евреи, а вторият етап е за депортиране на останалите 30 000.

Въпреки това планът за депортиране е спрян благодарение на усилията на няколко смели български граждани, включително Димитър Пешев, заместник-председател на Народното събрание, както и на Светия синод на Българската православна църква, Софийския митрополит Стефан и други духовници.

На 9 март 1943 г. група депутати, начело с Димитър Пешев, изпращат протестно писмо до министър-председателя Богдан Филов срещу решението за депортиране на евреите. Подкрепен от Светия синод на Българската православна църква, протестът привлича вниманието на цар Борис III, който решава да спре депортацията.

В резултат на това решение близо 50 000 евреи, живеещи в българските територии, са спасени от унищожение по време на Холокоста.

Денят на спасението на българските евреи се отбелязва официално от 2003 г. насам, като признание за действията на българското общество, църквата и парламента за спасяването на българските евреи по време на Втората световна война.

Сподели:

What’s your Reaction?
Love
Love
0
Smile
Smile
0
Haha
Haha
0
Sad
Sad
0
Star
Star
0
Weary
Weary
0