ЛЮБОПИТНОТО

Картофите – не ги изключвайте от менюто си!

2.3kviews

Противно на популярното схващане, изключването на картофите от диетата може да доведе до отрицателни последици за здравето, според проучване, проведено от учени от Университета на Северна Каролина в Чапъл Хил. Картофите са основен хранителен продукт в световен мащаб и са богати на основни хранителни вещества, витамини и минерали, които са от съществено значение за човешкото здраве.

Проучването, публикувано в списание Nutrients, анализира здравните резултати от повече от 24 000 възрастни в Съединените щати. Участниците бяха разделени на три групи въз основа на консумацията на картофи: тези, които никога не консумират картофи; тези, които ядат картофи веднъж седмично или по-често; и тези, които ядат картофи ежедневно или почти всеки ден.

Резултатите показват, че хората, които изобщо не ядат картофи, имат по-висок риск от дефицит на витамин С, калий и фибри в сравнение с тези, които редовно консумират картофи. Освен това, участниците, които ядат картофи поне веднъж седмично, имат по-нисък риск от смърт от всички причини, отколкото тези, които изобщо не ядат картофи.

„Нашето проучване оспорва идеята, че картофите са нездравословна храна и подкрепя идеята, че те трябва да бъдат неразделна част от здравословната диета“, казва Лорънс Денис, професор по епидемиология в UNC Gillings School of Global Public Health и водещ автор на изследването. „Картофите са богати на хранителни вещества и изключването им от диетата може да доведе до негативни последици за здравето.“

Денис отбелязва, че картофите са добър източник на витамини С и В6, калий, фибри и въглехидрати. Те също така осигуряват устойчиво нишесте, форма на въглехидрати, която действа като пребиотик, насърчавайки растежа на полезни бактерии в червата.

Въпреки това, важно е да се отбележи, че методът на приготвяне на картофи може значително да повлияе на тяхното хранително съдържание и потенциалното въздействие върху здравето. Приготвянето на картофи на пара или печенето им при намалена температура може да запази повече хранителни вещества в сравнение с варенето или пърженето им.

В заключение, включването на картофи в балансирана диета може да осигури на тялото основни хранителни вещества, витамини и минерали, необходими за добро здраве. Както при всяка храна, умереността и подходящите методи на приготвяне са ключови за получаване на най-много ползи за здравето.

Сподели:

What’s your Reaction?
Love
Love
0
Smile
Smile
0
Haha
Haha
0
Sad
Sad
0
Star
Star
0
Weary
Weary
0