ЛЮБОПИТНОТО

Учени откриха нов признак за загуба на слуха

След определена възраст приблизително 40% от хората изпитват някаква степен на загуба на слуха. Въпреки че свързаната с възрастта загуба на слуха е най-разпространена при възрастни над 65 години, тя може да започне да се проявява много по-рано – когато хората са на 40 или 50 години.

Въпреки широкото им използване, съществуващите диагностични техники понякога не са в състояние да открият по-ранни признаци на загуба на слуха, като например загубата на способността да се чува реч в шумна среда. Поради това някои изследователи се опитват да разработят надеждни техники за откриване на по-фини форми на загуба на слуха, за да може да се реагира на тях на ранен етап, преди пораженията да са станали непоправими.

За тази цел двама невролози от Изследователския институт „Ротман“ в Канада изследваха връзката между слушането с усилие и движенията на очите. Ерик Кюи и Бьорн Херман са установили, че когато млади хора се напрягат, за да чуят реч, те движат очите си по-рядко. Резултатите им са публикувани в специализираното издание „Джърнъл ъв нюросайънс”.

„Този нов признак може да помогне на лекарите да диагностицират загубата на слуха по-рано, когато тя е по-лесно лечима“, каза Бьорн Херман, съавтор на статията.

Изследователите са установили, че когато млади хора се напрягат, за да чуят реч, те движат очите си по-рядко. Това е така, защото те се фокусират върху задачата да чуят и не обръщат внимание на заобикалящата ги среда.

„Този ефект е особено изразен, когато хората слушат реч в шумна среда“, каза Ерик Кюи, съавтор на статията.

Авторите на изследването са на мнение, че този нов признак може да бъде полезен за ранната диагностика на загубата на слуха.

Те планират да продължат изследванията си, за да разберат по-добре механизмите, свързани с намалените движения на очите.

Сподели:

What’s your Reaction?
Love
Love
0
Smile
Smile
0
Haha
Haha
0
Sad
Sad
0
Star
Star
0
Weary
Weary
0