МАРШРУТИ

България патентова три нови сорта лавандула

Фестивал на лавандулата се провежда в съботния ден край Чирпан.

11.9kviews

България патентова три нови сорта лавандула. Те носят красивите имена Жанета, Терез и Дея. Фестивал на лавандулата се провежда в съботния ден край Чирпан.

На фона на събитието специалистите определят настоящата година, като не особено добра за търговията с лавандулово масло, на което България е световен лидер по производството с над 50% дял в продажбите.

Считаният за най-голям експерт по лавандулата у нас – доц. Станко Станков, съобщи пред NOVA, че преди месеци е приключило патентоването и сертифицирането на три нови сорта лавандула за България, чиито добиви и качество са феноменални.

Очаква се настоящата криза да отмине до година – две, когато отново да настъпи бум на лавандуловото производство в страната ни.

Ниските температури и постоянните превалявания през 2023 г. водят до усилване на вегетативния растеж и забавяне на цъфтежа на лавандулата, отбелязва доц. д-р Станков от Института по етеричномаслени култури.

Световните пазари също не отчитат ръст на търсенето. В момента се склчюват само по-дребни сделки, и то на ниски цени. Над 100 000 декара са лавандуловите насаждения в България.

Според доц. Станков стотици декари обаче са с некачествена продукция, която вече се изкоренява или предстои това да се направи.

А през януари тази година българските учени са патентовали и завършили 20-годишна работа по разработването на суперкултури от лавандула за България. Тествани са в страната и чужбина. Сортовете носят имената Жанета, Терез и Дея.

Сподели:

What’s your Reaction?
Love
Love
0
Smile
Smile
0
Haha
Haha
0
Sad
Sad
0
Star
Star
0
Weary
Weary
0

КОМЕНТИРАЙ