ЛЮБОПИТНОТО

Shein и Temu вдигат цените на товарните превози до рекордни нива

3.1kviews

Китайските онлайн търговци Shein и Temu наводняват европейските и американски пазари с евтини стоки, но това има и негативни последици. Според германското списание “Шпигел”, двете компании са причина за недостиг в световния капацитет за авиотранспорт и вдигат цените на товарните превози до рекордни висоти.

Причината за рязкото увеличение на търсенето е в експанзията на Shein и Temu. В средата на 2023 г. търсенето от Китай е било слабо, но от края на годината, с навлизането на двете компании на нови пазари, то рязко е скочило.

Експертите по логистика са единодушни: най-голямата тенденция, която засяга товарните авиопревози, не се дължи на геополитически фактори, а на експанзията на китайските онлайн търговци.

Shein и Temu предлагат дрехи, домашни потреби и играчки на изключително ниски цени. Според “Корсайт рисърч”, Shein държи една пета от световния пазар на бърза мода.

Огромният обем на пратките, изпращани от Shein и Temu, оказва влияние върху целия логистичен сектор. Според доклад на Конгреса на САЩ, двете компании изпращат общо 600 000 пратки към Америка всеки ден. За Германия, цифрата е 400 000 пакета дневно.

В резултат на това авиокомпаниите са изправени пред недостиг на капацитет. Цените на товарните превози се покачват до рекордни нива, което се отразява на цените на стоките за крайните потребители.

Остава да видим как ще се развие ситуацията в бъдеще.

Сподели:

What’s your Reaction?
Love
Love
0
Smile
Smile
0
Haha
Haha
0
Sad
Sad
0
Star
Star
0
Weary
Weary
0