ЛЮБОПИТНОТО

Миши ембриони се развиват нормално в космоса, което е предпоставка за човешко размножаване

6kviews

Миши ембриони са отгледани на Международната космическа станция (МКС) и са се развили нормално, което е предпоставка за човешко размножаване в космоса, съобщиха японски учени.

Изследователите, включително Терухико Вакаяма, професор от Центъра за напреднали биотехнологии на университета Яманаши, и екип от Японската аерокосмическа агенция (JAXA), изпратиха замразени ембриони на мишки на борда на ракета до МКС през август 2021 г.

Астронавтите размразиха ембрионите в ранен стадий с помощта на специално предназначено за целта устройство и ги отгледаха на станцията в продължение на четири дни.

Експериментът “ясно показа, че гравитацията няма значителен ефект”, посочват изследователите в проучване, публикувано в научното списание iScience. Те също така обявиха, че няма значителни промени в състоянието на ДНК и гените, след като са анализирали бластоцистите, които бяха изпратени обратно в техните лаборатории на Земята.

Това е “първото изследване, което показва, че бозайниците може да процъфтяват в космоса”, отбелязаха в съвместно изявление в събота Университета Яманаши и националния изследователски институт Рикен.

Това е “първият експеримент в света, който култивира ембриони на бозайници в ранен стадий при пълна безтегловност на МКС”, се казва още в изявлението.

Подобно изследване е от изключително значение за бъдещи мисии за изследване на космоса и евентуална колонизация.

Сподели:

What’s your Reaction?
Love
Love
0
Smile
Smile
0
Haha
Haha
0
Sad
Sad
0
Star
Star
0
Weary
Weary
0