ЛЮБОПИТНОТО

Любопитни факти за сърцето: Неща, които може би не знаете

1.6kviews

Нашето сърце е невероятен орган, отговорен за изпомпването на живота във вените ни. Често приемаме работата му за даденост, но има много интригуващи факти за сърцето, които може би не знаем.

  1. Сърцето е с размерите на юмрук

Въпреки че е толкова важен орган, сърцето всъщност е доста малко. Средно мъжкото сърце тежи около 11 до 13 унции и е приблизително с размерите на юмрук. Женското сърце обикновено е малко по-малко, като тежи около 10 унции.

  1. Сърцето създава електромагнитно поле

Сърцето произвежда електромагнитно поле, известно като сърдечно-съдов електрически ток (SEGVT). Това поле е достатъчно силно, за да бъде открито на няколко фута разстояние с чувствителна техника.

  1. Сърцето е мускул

Въпреки че често мислим за него като за орган, сърцето всъщност е мускул. По-специално, това е четирикамерен мускулест орган, състоящ се от две предсърдия и две камери.

  1. Сърцето няма нервни клетки

За разлика от повечето други мускули в тялото, сърцето няма нервни клетки. Вместо това то притежава своя собствена електрическа проводяща система, която координира свиванията на сърцето.

  1. Сърцето изпомпва кръв през цялото тяло

За един ден сърцето изпомпва достатъчно кръв, за да обиколи земното кълбо два пъти. Освен това изпомпва кръв до всички части на тялото, дори до най-малките кръвоносни съдове.

  1. Сърцето може да издържи на екстремни условия

Издържало е на екстремни температури, включително замръзване и изгаряне. Един забележителен случай включва мъж, който претърпя автомобилна катастрофа, при която сърцето му спря да бие. Той оцеля, след като сърцето му беше поставено в ледена баня и успешно трансплантирано месеци по-късно.

  1. Сърцето има собствен ритъм

Докато сърцето разчита на сигнали от останалата част от тялото, за да функционира правилно, то има свой собствен естествен ритъм, известен като синусов ритъм. При здрави индивиди синусовият ритъм осигурява стабилен, постоянен пулс.

  1. Сърцето никога не почива

Дори когато спим, сърцето продължава да работи неуморно, изпомпвайки кръв и осигурявайки основни телесни функции. Всъщност, докато спим, нашите сърца бият по-бавно, отколкото когато сме будни.

  1. Сърцето може да продължи да бие извън тялото

Ако сърцето бъде отстранено от тялото веднага след смъртта, то може да продължи да бие до един час. Това е така, защото първоначално сърцето все още получава кислород от кръвния поток в тялото.

  1. Сърдечната недостатъчност засяга милиони

Сърдечната недостатъчност засяга повече от 64 милиона души по света, което я прави сериозен глобален здравен проблем. Това състояние възниква, когато сърцето не може да изпомпва достатъчно количество кръв, за да отговори на нуждите на тялото.

Тези любопитни факти за сърцето подчертават неговата сложност и важност. Като разбираме по-добре как работи сърцето, можем да оценим напълно жизненоважната му роля в нашето ежедневие и да предприемем стъпки за поддържането му здраво.

Грижата за сърцето включва редовни упражнения, балансирана диета, избягване на тютюнопушенето и управление на стреса – всички фактори, които допринасят за цялостното ни здраве и благополучие.

Сподели:

What’s your Reaction?
Love
Love
0
Smile
Smile
0
Haha
Haha
0
Sad
Sad
0
Star
Star
0
Weary
Weary
0