МАРШРУТИ

Френският премиер Елизабет Борн иска да забрани електронните цигари за еднократна употреба

4.2kviews

Френският премиер Елизабет Борн заяви, че планира да забрани електронните цигари за еднократна употреба, известни като “пуфове”, които са популярни сред тийнейджърите. Това обяви тя пред телевизия RTL.

“Планираме да въведем нов план срещу пристрастяване към тютюна, който ще забрани електронните цигари за еднократна употреба”, каза Борн. Според нея тези устройства “формират лоши навици сред младите хора”.

Тези електронни цигари са фабрично пълни с течност, съдържаща 0 до 20 mg/mL никотин. Това е достатъчно за няколкостотин дръпвания, след което устройството се изхвърля.

“Понякога се казва, че такива електронни цигари не съдържат никотин, но те формират навик за пушене у младите хора, след което преминават към консумация на тютюн. Това трябва да се спре”, категорична бе Борн.

Тя добави, че не се планира повишаване на акцизите върху тютюна през следващата година, защото акцизите вече бяха вдигнати по-рано тази година.

“В същото време възнамеряваме да продължим борбата с тютюневата зависимост, която във Франция води до смъртта на 75 000 души всяка година”, подчерта Борн.

Бившият здравен министър Франсоа Брон откри през май тази година дискусията за забраната на такива електронни цигари. В същото време той посочи, че устройствата за еднократна употреба също са вредни за околната среда, тъй като са направени от пластмаса. Освен това литият, съдържащ се в батерията им, не може да бъде рециклиран.

Сподели:

What’s your Reaction?
Love
Love
0
Smile
Smile
0
Haha
Haha
0
Sad
Sad
0
Star
Star
0
Weary
Weary
0