ЛЮБОПИТНОТО

Учени откриха какво води до образуването на екземи

6.5kviews

Да, учени от Университета в Единбург откриха нов механизъм, който води до образуването на екзема. Те откриха, че възпалителните клетки в кожата, наречени дендритни клетки, произвеждат протеин, наречен Th2-индукиращ фактор (Tif2), който активира Т-клетките, които причиняват екзема.

Тиф2 се произвежда от дендритните клетки в отговор на различни стимули, включително бактерии, вируси и алергени. Когато Тиф2 се свързва с Т-клетките, той ги активира и кара да произвеждат възпалителни молекули, които причиняват зачервяване, сърбеж и подуване на кожата.

Учените откриха, че Тиф2 е особено важен за развитието на атопичен дерматит, най-често срещания тип екзема. Те откриха, че хората с атопичен дерматит имат повишени нива на Тиф2 в кожата си.

Това откритие може да доведе до нови възможности за лечение на екзема. Медикаменти, които блокират производството или действието на Тиф2, могат да бъдат ефективни за намаляване на възпалението и симптомите на екзема.

Ето някои от основните открития на изследването:

  • Дендритните клетки произвеждат протеин, наречен Тиф2, който активира Т-клетките, които причиняват екзема.
  • Тиф2 се произвежда в отговор на различни стимули, включително бактерии, вируси и алергени.
  • Тиф2 е особено важен за развитието на атопичен дерматит.

Това откритие е важен напредък в разбирането на екземата и може да доведе до нови възможности за лечение на това често срещано състояние.

Сподели:

What’s your Reaction?
Love
Love
0
Smile
Smile
0
Haha
Haha
0
Sad
Sad
0
Star
Star
0
Weary
Weary
0