РЕГИОНИТЕ

Електронните извинителни бележки на ученици са успешни, обяви министър Йоловски

6.9kviews

Около 347 000 електронни извинителни бележки на ученици са издадени от 1 октомври досега, съобщи пред NOVA министърът на електронното управление Александър Йоловски.

Според него същата технология може да бъде въведена и за детски градини, и ясли от догодина. От следващата учебна година вече няма да се носят и здравно-профилактични карти на хартия, коментира още той.

По темата за електронните рецепти министър Йоловски съобщи данни, според които от края на 2022 г. и началото на 2023 г., когато влизат в сила, вече са издадени над 38 млн. електронни рецепти, като почти всички са изпълнени.

Във връзка с въведените от 16 октомври т.г. „бели“ рецепти, с което всички лекарства за лечение на диабет и антибактериалните лекарствени продукти за системна употреба, се изписват само с електронно, министърът увери, че проблем с технологията няма.

„Има дребни детайли, които трябва да бъдат напаснати“, подчерта министърът. Според данните, които той представи, 65 % от издадените „бели“ рецепти вече са изпълнени.

Хакерските атаки и DDoS атаките (атаки за отказ от услуга) са новото нормално, готвим се активно са такива събития, посочи още Йоловски. Той припомни, че все още тече процесът и по сертификация на машините за гласуване.

„Когато се гласува с машини, всеки гласоподавател може да види върху разписката своя вот“, увери той за сигурността на процеса.

Министърът подчерта, че в сертифицирането са привлечени както експерти от администрацията, така и външните, за да може процесът да бъде максимално сигурен и защитен.

Сподели:

What’s your Reaction?
Love
Love
0
Smile
Smile
0
Haha
Haha
0
Sad
Sad
0
Star
Star
0
Weary
Weary
0