ЛЮБОПИТНОТО

Лятото на 2023 г. е най-горещото, регистрирано някога

Лятото на 2023 г. е най-горещото, регистрирано някога, с рекордни горещини и екстремни явления, съобщиха метеорологични агенции на ООН и ЕС.

Август 2023 г. е най-горещият месец в историята, с глобална средна температура от 14,5 градуса по Целзий, което е с 1,3 градуса по-горе от средната температура за 20-ти век. Юли 2023 г. също е бил рекорден, като е бил вторият най-горещ месец в историята.

В резултат на рекордните горещини са се случили редица екстремни явления, включително горски пожари, горещи вълни и наводнения. В Северното полукълбо са регистрирани редица горещи вълни, които са предизвикали смъртта на стотици хора. В Южното полукълбо площта на морския лед в Антарктида е била значително по-малка от средното, а глобалната температура на морската повърхност е била с нов рекорд.

Генералният секретар на ООН Антонио Гутериш заяви, че „нашата планета току-що преживя един сезон на кипене – най-горещото лято в историята“, и предупреди за „климатичния срив“. Той призова лидерите да предприемат действия за намаляване на емисиите на парникови газове.

Директорът на Службата за климатични промени „Коперник“ Карло Буонтемпо заяви, че 2023 г. вече е втората най-топла година в историята, според данните за последните осем месеца от януари насам. Рекордните нива и тяхното въздействие както върху хората, така и върху планетата, ясно показват „затоплянето на климатичната система“, подчерта той.

Сподели:

What’s your Reaction?
Love
Love
0
Smile
Smile
0
Haha
Haha
0
Sad
Sad
0
Star
Star
0
Weary
Weary
0