АФИШ

Кинофестивалът в Торонто 2023: Две световни премиери без актьори заради стачката

Снимка: БТА
11.8kviews

Кинофестивалът в Торонто представи две световни премиери в петък – драми, вдъхновени от всекидневния живот. Но нито един от актьорите в представените продукции не присъстваше в Торонто, в унисон с призивите на актьорската и сценаристката гилдия за по-добро заплащане и за защита от използването на изкуствен интелект.

Режисьорът на “Dumb Money”, австралиецът Крейг Гилеспи, представи екранизацията на аферата GameStop, за инвеститори аматьори, които превърнаха верига магазини за видео игри във феномен на Уолстрийт през 2021 г. Филмът, оценен високо от публиката в Торонто, разказва историята на Кийт (в ролята – Пол Дейно), който инвестира спестяванията си в акции на GameStop и активно рекламира веригата в социалните мрежи под псевдонима Roaring Kitty. Мнозина потребители в интернет се възползват от възможността да забогатеят бързо. Светкавичният възход на акциите се подхранва от малка армия дребни инвеститори, които общуват помежду си във форум на Редит.

След прожекцията на филма режисьорът обясни, че синът му също бил увлечен от GameStop и Гилеспи така имал възможност лично да наблюдава отблизо “гнева и смущението” на обикновените хора пред лицето на мощта на Уолстрийт.

В Торонто преди това бе представен и режисьорският дебют на актрисата и носителка на “Оскар” Анна Кендрик “Woman of the Hour”. Кендрик е и актриса във филма, който разказва историята на серийния убиец Родни Алкала, осъден на смърт за пет убийство в щата Калифорния през 70-те години на миналия век. Кендрик не бе в Торонто за премиерата, подкрепяйки стачката на актьорите.

Кинофестивалът в Торонто приключва на 17 септември с определянето на Наградата на публиката, утвърдила се като важен барометър в надпреварата за наградите “Оскар”.

Сподели:

What’s your Reaction?
Love
Love
0
Smile
Smile
0
Haha
Haha
0
Sad
Sad
0
Star
Star
0
Weary
Weary
0