ЛЮБОПИТНОТО

Индийският луноход завърши разходката си по Луната, но бъдещето му е несигурно

2.2kviews

Индийският луноход “Прагьян” завърши разходката си по лунната повърхност по-малко от две седмици след кацането си. Апаратът е в “спящ” режим до следващия изгрев на Луната, който се очаква на 22 септември 2023 г.

В съобщение на Индийската организация за космически изследвания (ISRO) се казва, че луноходът е изпълнил всички поставени задачи и е събрал ценни данни за повърхността на Луната. Сред тях са информация за температурата, състава и структурата на лунната почва.

ISRO съобщава, че батерията на лунохода е напълно заредена и слънчевият панел е насочен към получаване на светлина от следващия изгрев. Приемникът също е включен, за да може луноходът да се събуди при изгрев.

Няма информация за резултата от търсенето на замръзнала вода по повърхността на Луната.

Вестник “Индиън експрес” съобщи, че електрониката на лунната мисия не е проектирана да издържи на много ниски температури от порядъка на минус 120 градуса по Целзий, каквито са нощните температури на Луната.

Палав Багла, съавтор на книги за индийските космически мисии, каза, че батерията на лунохода има ограничена мощност. Не е сигурно, че луноходът ще се събуди при изгрев, защото електрониката му “умира” при толкова ниски температури.

“Технология по създаване на електронни схеми и компоненти, които да могат да оцелеят при ниските температури на Луната, не съществува в Индия”, допълни Багла.

Сподели:

What’s your Reaction?
Love
Love
0
Smile
Smile
0
Haha
Haha
0
Sad
Sad
0
Star
Star
0
Weary
Weary
0