ЛЮБОПИТНОТО

Вижте каква е историята на чипса

Историята на чипса е дълга и интересна. Най-популярната история твърди, че чипсът е изобретен през 1853 г. в Саратога Спрингс, Ню Йорк, от готвач на име Джордж Крам.

Крам бил сервирал пържени картофи на един от редовните си клиенти, който се оплакал, че те са твърде дебели и меки. Крам бил ядосан и нарязал следващата порция на много тънки парчета, които изпържил, докато станали хрупкави.

Клиентът, който се казвал Корнелиус Вандербилт, бил впечатлен от новия вид пържени картофи и те скоро станали редовен елемент от менюто на ресторанта.

Друга история твърди, че чипсът е изобретен в Англия през 1824 г. от готвач, който случайно нарязал картоф на тънки парчета, докато го режел за супа. Той изпържил парчетата и те се оказали вкусни.

Каквато и да е истината, чипсът бързо се превърнал в популярна закуска и храна за партита в САЩ и Европа. През 1895 г. Уилям Тъпендън започва да произвежда чипс в Кливланд, Охайо. Той опаковал чипса в хартиени пликове, което го направило по-лесен за транспортиране и съхранение.

През 1920-те години чипсът започва да се произвежда в големи количества. През 1928 г. Херман Лей регистрира марката Lay’s, която става един от най-популярните производители на чипс в света.

Днес чипсът е една от най-популярните храни в света. Произвежда се в голямо разнообразие от вкусове и форми и се консумира от хора от всички възрасти.

Ето някои от най-важните събития в историята на чипса:

  • 1853 г.: Джордж Крам, готвач в Саратога Спрингс, Ню Йорк, случайно създава чипс, като нарязва пържени картофи на тънки парчета.
  • 1895 г.: Уилям Тъпендън започва да произвежда чипс в Кливланд, Охайо.
  • 1928 г.: Херман Лей регистрира марката Lay’s.
  • 1950-те години: Чипсът започва да се произвежда в големи количества.
  • Днес: Чипсът е една от най-популярните храни в света.

Сподели:

What’s your Reaction?
Love
Love
0
Smile
Smile
0
Haha
Haha
0
Sad
Sad
0
Star
Star
0
Weary
Weary
0