ЛЮБОПИТНОТО

Защо ставаме раздразнителни и апатични след секс?

6.1kviews

Има няколко причини, поради които хората може да се чувстват раздразнителни или апатични след секс. Някои от тези причини са:

  • Хормонални промени: След секс нивата на хормоните окситоцин, пролактин и кортизол се променят. Окситоцинът, хормонът на привързаността, може да доведе до чувство на спокойствие и удовлетвореност. Пролактинът, хормонът на кърменето, може да доведе до чувство на сънливост и апатия. Кортизолът, хормонът на стреса, може да доведе до чувство на раздразнителност и тревожност.
  • Умора: Сексът може да бъде физически изтощителен. Ако сте уморени преди секс, може да се почувствате още по-уморени след това.
  • Недоволство: Ако не сте доволни от секса, може да се почувствате раздразнителни или апатични след това.
  • Психологични фактори: Някои психологически фактори, като стрес, тревожност или депресия, могат да повлияят на настроението след секс.

Ако се чувствате раздразнителни или апатични след секс, важно е да разберете причината за това чувство. Ако причината е хормонална, може да помогне да се спите достатъчно и да се храните здравословно. Ако причината е умора, може да помогне да се намалят стресовите фактори в живота ви. Ако причината е неудовлетворение, може да помогне да говорите с партньора си за това как да подобрите сексуалния си живот. Ако причината е психологически фактор, може да помогне да говорите с терапевт.

Ето някои съвети как да избегнете да се чувствате раздразнителни или апатични след секс:

  • Спете достатъчно: Уверете се, че получавате достатъчно сън, преди да правите секс.
  • Хранете се здравословно: Храната, която ядете, може да повлияе на настроението ви. Изберете здравословни храни, богати на витамини и минерали.
  • Намалете стреса: Стресът може да повлияе на настроението ви. Намерете начини да намалите стреса в живота си, като например упражнения, медитация или йога.
  • Говорете с партньора си: Ако не сте доволни от секса, поговорете с партньора си за това как да подобрите сексуалния си живот.
  • Потърсете помощ: Ако се чувствате раздразнителни или апатични след секс и не можете да разберете причината, потърсете помощ от терапевт.

Сподели:

What’s your Reaction?
Love
Love
0
Smile
Smile
0
Haha
Haha
0
Sad
Sad
0
Star
Star
0
Weary
Weary
0