РЕГИОНИТЕ

Асен Василев не успя да гласува в Хасково заради липса на уседналост

БГНЕС
БГНЕС

Финансовият министър Асен Василев не успя да гласува в Хасково на местните избори днес. Той беше отказан от секционната избирателна комисия, тъй като не отговаря на изискването за уседналост в страната.

Василев пристигна в Хасково по обяд, за да упражни правото си на глас. Оказа се обаче, че той е включен в т. нар. „забранителен списък“. Това означава, че той не може да гласува в България, ако не представи доказателства, че е пребивавал постоянно в страната през последните 12 месеца.

Василев и придружаващите го хора от щаба на коалиция „Продължаваме промяната – Демократична България“ (ПП-ДБ) се отправиха към местната община, за да се сдобият с документи, които биха му позволили да гласува.

След направено запитване до общината се оказа, че отказът на СИК е основателен. Проверката показа, че настоящият адрес на г-н Василев от 2000 година е в САЩ. До този момент няма данни този адрес да е променян или неактивен.

На въпрос как това би било поправимо, председателят на Общинската избирателна комисия Добромир Якимов отговори, че Василев трябва да представи доказателства пред отдела „Гражданска регистрация и административно обслужване“, че тези данни не са верни и че той неправилно е включен в този забранителен списък и то с документ от САЩ.

По-нататък следва да получи удостоверение по чл. 40 от Избирателния кодекс и да завери декларация, че не е гласувал и няма да гласува на друго място.

Сподели: