ЛЮБОПИТНОТО

Замяната на червеното месо с риба може да спаси 750 000 живота годишно

Ново проучване показва, че замяната на червеното месо с риби като херинга, сардини и аншоа може да има огромно въздействие върху човешкото здраве и околната среда.

Според изследователите, тази промяна в диетата може да спаси до 750 000 живота годишно и да помогне за справяне с климатичната криза.

Съществуват все повече доказателства, които свързват консумацията на червено месо с повишен риск от заболявания, както и със значителни вреди за околната среда.

От друга страна, херингата е изключително питателна, щадяща околната среда и е най-разпространеният вид риба в световния океан.

Проучването, проведено от екип от японски и австралийски изследователи, е най-мащабното по рода си, като обхваща данни от над 130 държави. Резултатите показват, че замяната на червеното месо с фуражни риби може да предотврати 750 000 смъртни случая годишно и значително да намали разпространението на инвалидността, причинена от заболявания, свързани с храненето.

Този тип диета би била особено полезна за страните с ниски и средни доходи, където тези риби са евтини и в изобилие, а жертвите на сърдечни заболявания са много.

Херингата и сардините са богати на омега-3 мастни киселини, калций и витамин В12, които са важни за доброто здраве. Освен това те имат най-ниския въглероден отпечатък сред всички животински хранителни източници.

Сподели:

What’s your Reaction?
Love
Love
0
Smile
Smile
0
Haha
Haha
0
Sad
Sad
0
Star
Star
0
Weary
Weary
0