РЕГИОНИТЕ

SOS бутон в автомобилите: над 3100 спасени живота за 4 години

1.6kviews

SOS бутонът, монтиран в автомобилите, произвеждани след 1 април 2018 г., се оказа истински спасител на човешки животи в извънредни ситуации.

Само за четири години (2019 – 2023) на телефон 112 в България са получени над 3100 обаждания за пътни инциденти, подадени от бутона за спешни случаи в автомобил.

Системата e-call, с която е свързан бутонът, директно набира 112 и изпраща точните координати на местоположението на автомобила. При някои модели бутонът е автоматичен и се активира при отваряне на еърбег, например.

Според прогнозите на Европейския съюз, който задължи инсталирането на бутона, нововъведението може да спасява минимум 2500 човешки живота годишно. При тежки катастрофи шансовете за оцеляване на пострадалите спадат с 10% на всяка минута, а SOS бутонът може да се окаже решаващ фактор за спасяването им.

Освен при катастрофа, бутонът може да се активира и ръчно от водача, например ако той се почувства зле. Така шофьорът ще може да влиза в директна телефонна връзка с оператора на тел. 112. За разговор се използват аудиоколоните вътре в купето.

Важно е да се отбележи, че собствениците на по-стари автомобили не са задължени да си инсталират такава система.

Сподели:

What’s your Reaction?
Love
Love
1
Smile
Smile
0
Haha
Haha
0
Sad
Sad
0
Star
Star
0
Weary
Weary
0