ЛЮБОПИТНОТО

Семла: Най-известното калорично сладко изкушение в Швеция

1.6kviews

В Швеция, семла е емблематично лакомство, което е неразделна част от пролетта и настъпването на Великден. Тази пухкава кифличка, позната още като “semlabulle” или “fastlagsbulle”, е истински калоричен бонбон, който пленява сърцата (и стомасите) на шведите.

Описание:

Семла е оформена като кифличка, поръсена с перлена захар и украсена с капак от марципан. Вътрешността й крие неустоимо съчетание от бадемов крем и пухкава бита сметана. Сладкият вкус на бадемовия крем се допълва идеално от пухкавата бита сметана, а перлената захар добавя хрупкава текстура.

История и традиции:

Семла се консумира традиционно по време на “Semmeldagen” (Деня на Семла), който е в седмата неделя преди Великден. Историята на семла датира от 17-ти век, когато е била част от постите преди Великден. В миналото семла е била по-проста, без марципан и бита сметана, но с течение на времето се е превърнала в богатото лакомство, което познаваме днес.

Калоричност:

Семла не е за хора, които броят калории. Една семла може да съдържа до 500 калории, което е почти една четвърт от препоръчителния дневен прием за възрастен човек.

Съвременни варианти:

Семла се предлага в различни варианти, за да задоволи вкуса на всеки. Можете да намерите семла с шоколад, ванилия, ягоди, шам фъстък и други вкусове. Някои пекарни предлагат и вегански варианти на семла.

Семла е вкусен символ на шведската пролет и Великден. Сладко, пухкаво и калорично, това лакомство е истинско удоволствие за сетивата, което си заслужава да опитате, стига да не се страхувате от калориите.

Сподели:

What’s your Reaction?
Love
Love
0
Smile
Smile
0
Haha
Haha
0
Sad
Sad
0
Star
Star
0
Weary
Weary
0