МАРШРУТИ

Най-големият айсберг в света – A23a, се движи отново след 30 години

4.7kviews

Най-големият айсберг в света – A23a, се е раздвижил отново след 30 години, съобщиха от Арктическия и антарктически изследователски институт (AARI). Айсбергът се отделя от антарктическото крайбрежие през 1986 г. и се превръща в леден остров в морето Уедъл.

Размерите на A23a са внушителни – площта му е 4000 квадратни километра, което го прави над два пъти по-голям от площта на Лондон. Плочата е с дебелина около 400 метра.

A23a е част от масовото отделяне на сектори от шелфовия ледник Филхнер. На Филхнер в миналото е имало и съветска научна база, което показва колко отдавна е било наблюдавано отцепването.

По-късно Москва предприема експедиция за преместване на оборудването от базата “Дружная 1”, страхувайки се, че може да го загуби. Но айсбергът не се отделя далеч от брега, заставайки неподвижно в тинестото дъно на морето Уедъл.

A23a започва да се движи през 2020 г., вероятно под въздействието на промените в температурата на водата.

Сега айсбергът се движи покрай северния връх на Антарктическия полуостров. Подобно на много айсберги от морето Уедъл, той почти сигурно ще бъде изхвърлен от Западноветровото течение по посока към Южния Атлантически океан. Този маршрут е известен като “Алеята на айсбергите”.

Ако A23a спре движението си край остров Южна Джорджия, той може да навреди на тюлени, пингвини и морски птици, които живеят на острова, разрушавайки местата, на които животните отглеждат малките си, както и да възпрепятства достъпа им до храна.

Въпреки това е важно да се отбележи, че айсбергите са важна част от екосистемата. Те съдържат минерали в леда, които са източник на хранителни вещества за организмите, формиращи основата на хранителната верига в океана.

“Айсбергите са основа на биологичната активност”, каза д-р Катрин Уокър от океанографската институция “Удс Хоул”.

Сподели:

What’s your Reaction?
Love
Love
0
Smile
Smile
0
Haha
Haha
0
Sad
Sad
0
Star
Star
0
Weary
Weary
0