РЕГИОНИТЕ

Червен код за опасни снеговалежи в шест области на България

4.8kviews

Националният институт по метеорология и хидрология (НИМХ) обяви червен код за опасни снеговалежи за утре, 25 ноември, за областите Велико Търново, Враца, Габрово, Ловеч, Монтана и Русе.

При червен код се очакват обилни снеговалежи и образуване на ледена покривка. Възможни са значителни смущения в наземния, релсовия и въздушния транспорт. Съществува голям риск при шофиране.

Очакват се значителни валежи от дъжд, които бързо ще преминат в сняг. Очакваните количества са до 40-65 мм. Ще се образува снежна покривка, в планинските части ще има виелици и ще се образуват навявания. Вятърът ще е силен северозападен, с пориви до 20-24 м/сек.

Оранжев код за опасно време е обявен за областите Благоевград, Видин, Варна, Добрич, Кюстендил, Кърджали, Пазарджик, Плевен, Пловдив, Перник, Разград, Силистра, Сливен, Смолян, Стара Загора, Търговище, Хасково, Шумен, София – град, София – област, Ямбол.

За област Бургас е издаден жълт код за опасни валежи.

През следващите 48 часа, под влияние на средиземноморски циклон, преминаващ южно от България, метеорологичната обстановка значително ще се усложни. През нощта валежите от дъжд ще обхват страната, а до сутринта в Западния Предбалкан и по високите полета от Западна България дъждът ще премине в сняг.

Минималните температури ще бъдат между 8° и 13°, в Северозападна България и Софийско: 2°-3°. Атмосферното налягане е по-ниско от средното за месеца – значително ще се понижи.

Сподели:

What’s your Reaction?
Love
Love
0
Smile
Smile
0
Haha
Haha
0
Sad
Sad
0
Star
Star
0
Weary
Weary
0