РЕГИОНИТЕ

Labena Ventures получава невероятен отзвук: 120 проекта от 29 държави, от които 56 от Югоизточна Европа и 2 от България

6.3kviews

Labena Ventures приключи с набирането на иновативни идеи и проекти в областта на медицината, биотехнологиите, храните и фармацевтичната индустрия при значителен международен интерес. По-голямата част от кандидат-проектите дойдоха от Полша, Сърбия, Германия, Босна и Херцеговина, Естония, Северна Македония, Латвия, Литва и Хърватия, а общо 56 кандидатури дойдоха от Югоизточна Европа, включително 2 от България.

“Развълнувани сме от изключителния отговор, който получихме. С постъпването на кандидатури както от регионите, обхванати от акселератора Labena Ventures, така и с 15% от проектите извън региона, е очевидно, че нуждата от подобна екосистема и подкрепа е изключително голяма. Особено ни радва фактът, че над 30 % от регистрираните стартъпи и идеи вече са преминали първия кръг на финансиране, като някои компании дори демонстрират значителен оборот. Това показва огромния потенциал на кандидатите и качеството на техните проекти”, подчертава Бощян Чех, един от съоснователите на Labena Ventures.

От получените 120 кандидатури Labena Ventures ще събере специална комисия, която ще избере до 40 впечатляващи проекта. От сряда, 7 юни, до петък, 9 юни, в Любляна ще се проведат обучения, на които избраните екипи ще придобият бизнес и презентационни умения, както и способността да позиционират стратегически своя проект на международно ниво. Те ще получат и съдействие при намирането на потенциални инвеститори чрез платформата Labena Ventures.

“Избраните финалисти ще имат достъп до престижна менторска програма с повече от 120 сертифицирани ментори от цял свят в областта на предприемачеството, финансите, биотехнологиите и др.”, заяви Борут Чех, управляващ директор на Labena Ventures. “Ще изберем 10-те най-отличени проекта и идеи и с помощта на акселератора и менторството ще им осигурим възможно най-доброто развитие, успешно пазарно позициониране и представяне пред инвеститори и фондове. Посветили сме се на това да снабдим тези финалисти с инструментите, от които се нуждаят, за да си осигурят инвестиции, тъй като се стремим да представим най-силните проекти и идеи, които в крайна сметка ще подобрят качеството на живот и здравето в световен мащаб”, подчерта Борут Чех.

Labena Ventures е нова платформа и акселератор за идеи в областта на медицината, биотехнологиите, хранително-вкусовата и фармацевтичната промишленост в Централна и Източна Европа. Това е единственият по рода си акселератор, който обхваща няколко държави, включително Полша, Словакия, Чешката република, Латвия, Литва, Естония, Унгария, Румъния, България, Албания и страните от бивша Югославия, като по този начин открива възможности за цели 110 милиона жители в 17 държави. “Това е и първият акселератор в тази област, базиран в Словения, и единственият по рода си международен акселератор в по-широкия регион”, посочи директорът на Labena Борут Чех. Като част от акселератора стартиращите компании и частните лица получават несравним достъп до утвърдени компании, инвеститори и фондове за рисков капитал, като за инвестиции в тези сектори са отделени над 100 млн. евро.

Сподели:

What’s your Reaction?
Love
Love
0
Smile
Smile
0
Haha
Haha
0
Sad
Sad
0
Star
Star
0
Weary
Weary
0