МАРШРУТИ

Инцидентът при прохода Дятлов: една неразрешена мистерия

8.9kviews

На 27 януари 1959 г. група от девет руски планинари, водена от Игор Дятлов, тръгва на експедиция в северната част на планината Урал.

На 1 февруари групата изгражда лагер на склона на хребета Холатчахъл, но през нощта нещо ги принуждава да излязат от палатките си и да изоставят лагера, но с неадекватно облекло за тежкия снеговалеж и ниските температури.

След като телата на групата са открити, разследване на съветските власти открива, че шестима от тях са умрели от хипотермия, докато останалите трима имат признаци на физически травми.

Една от жертвите е с фрактура на черепа, други двама са с тежки гръдни травми. Един от членовете на групата е с извадени очи, а друг е без език, и с повреди по меките тъкани на лицето, като съдебномедицинската експертиза заключава, че тези травми са нанесени след настъпване на смъртта – четири от труповете са открити повече от два месеца след инцидента.

На някои от дрехите е открито завишено ниво на радиация, а телата са с кафеникав цвят на кожата. Разследването заключва, че „неустоима естествена сила“ е причинила смъртта им. Възможността за убийство е изключена.

След инцидента се появяват многобройни теории, опитващи се да обяснят смъртните случаи. Те включват нападение на животно, хипотермия, лавина, катабатичен вятър, паника, предизвикана от инфразвук, военна намеса или комбинация от тях.

Теории за инцидента

  • Нападение от животно: Някои хора смятат, че групата е била нападната от животно, като мечка или вълк. Тази теория е подкрепена от факта, че на някои от телата има следи от ухапвания и драскотини.
  • Хипотермия: Друга популярна теория е, че групата е умряла от хипотермия. Тази теория е подкрепена от факта, че всички жертви са били облечени неправилно за суровите условия.
  • Лавина: Някои хора смятат, че групата е била погребана под лавина. Тази теория е подкрепена от факта, че палатката е била разрязана отвътре.
  • Катабатичен вятър: Катабатичният вятър е силен вятър, който духа от върховете на планините. Някои хора смятат, че този вятър може да е изплашил групата и да ги е накарал да излязат от палатките си.
  • Паника, предизвикана от инфразвук: Инфразвукът е звук с честота под 20 Hz, който е извън обхвата на човешкото ухо. Някои хора смятат, че групата може да е била изложена на инфразвук, който е предизвикал паника и е накарал тях да се самонаранят.
  • Военна намеса: Някои хора смятат, че групата е била убита от съветските военни. Тази теория е подкрепена от факта, че районът е бил военна зона по това време.

Инцидентът при прохода Дятлов остава неразрешен и до днес. Няма еднозначна теория, която да обясни смъртта на деветте туристи. Възможно е истината да е комбинация от няколко фактора.

Сподели:

What’s your Reaction?
Love
Love
0
Smile
Smile
0
Haha
Haha
0
Sad
Sad
0
Star
Star
0
Weary
Weary
0