ЛЮБОПИТНОТО

Франция ще изпробва ИИ видеонаблюдение за Летните олимпийски игри

Френските власти ще изпробват система за видеонаблюдение, базирана на изкуствен интелект (ИИ), през уикенда, с потенциално приложение за Летните олимпийски игри в Париж през 2024 г.

Парижката полиция е разрешила на железопътната компания SNCF и транспортния оператор RATP да анализират изображения от над 100 камери, използвайки интелигентна технология, базирана на алгоритми. Тестът ще се проведе на четири места: концерт на американската хип-хоп и поп група Black Eyed Peas и футболен мач между Пари Сен Жермен и Олимпик Лион на стадион „Парк де Пренс“.

Софтуерът ще разпознава лица, влизащи в необществени или чувствителни зони, движението на тълпи в рискови места, необичайно големи струпвания на хора и забравен багаж.

Първият тест беше проведен миналия месец около два концерта на английската поп група Depeche Mode.

Планирано е методът да се използва на Летните олимпийски игри, но без разпознаване на лица, което е разрешено във Франция само при определени условия.

Наблюдението на базата на ИИ все още не е доказало пълната си ефективност, но Олимпийските игри ще са добра възможност за експериментиране. Сигурността е ключов аспект на Игрите, които за първи път ще се проведат извън стадион. Атлетите ще пътуват с лодка по река Сена през френската столица.

След терористичното нападение срещу концертна зала в Москва Франция ще повиши нивото си на готовност срещу заплахи за сигурността до максималната степен.

Президентът Еманюел Макрон заяви, че церемонията по откриване ще бъде преместена на площад „Трокадеро“ или Площад де Франс, ако се появи терористична заплаха.

Сподели: