ЛЮБОПИТНОТО

Хакери успяват да заразят iPhone с Pegasus без намесата на потребителя

Канадски екип от експерти по киберсигурност установи, че злонамерени хакери са успели да проникнат в iPhone и да ги заразят с шпионския софтуер Pegasus.

Твърди се, че има недостатък в услугата за съобщения iMessage, което означава, че е възможно хакерите да инсталират сложния софтуер, без потребителят на телефона да кликва върху нещо.

Pegasus е високо усъвършенстван шпионски софтуер, който може, наред с други неща, да има достъп до камерата на телефона ви, да слуша разговори, да изпраща съобщения и да записва телефонните ви разговори.

Последният пробив, при който стана възможно хакерите да качват Pegasus на iPhone, беше открит от хора на Citizen Lab, екип за дигитални изследвания, базиран в Университета в Торонто.

Те откриха, че Pegasus е бил използван на iPhone, собственост на активисти, журналисти и политици в Каталуния в края на 2019 г. и началото на 2020 г.

В публикация в блога си Citizen Lab пише, че недостатъкът в сигурността, неизвестен досега, но по-късно наречен HOMAGE, може да засегне устройства, работещи на всяка версия на iOS.

Сподели:

What’s your Reaction?
Love
Love
0
Smile
Smile
0
Haha
Haha
0
Sad
Sad
0
Star
Star
0
Weary
Weary
0