РЕГИОНИТЕ

Първият хеликоптер за спешна помощ пристига у нас на 15 декември

11kviews

Още в предишния мандат на служебното правителство се надявах, че ролята ни е да подготвим кризите.

В първия мандат се справяхме и с ковид-кризата, с идеята за три месеца да помогнем в здравеопазването. За тези 7 месеца, обаче, решихме доста проблеми. Това каза пред БНТ министърът на здравеопазването Асен Меджидиев.

Като примери той посочи повишаване на възнагражденията на работещите в спешна помощ; създаването на условия за спешна помощ по въздуха, приоритизиране на майчиното и детско здравеопазване, и проектът за изграждане на Национална детска болница.

Нашето правителство стартира проекта за детска болница напълно само – в момента се подготвя мястото, поканихме експерти от Израел. Относно спешната помощ по въздуха, преди две седмици говорихме с фирма за шест хеликоптера, първият от които ще бъде получен на 15 декември. Това е усилие на цялото правителство. Спешната помощ по въздуха ще бъде напълно безплатна за всички български граждани.

Екипът, който е създаден за спешната помощ по въздуха, е между много институции, и е на експертно ниво. В момента лекарите, които ще участват в екипите, в момента се обучават, и до два месеца всичко ще е напълно готово, увери министърът на здравеопазването.

Има споразумение, подписано с италианската фирма-доставчик, като хеликоптерите идват по ПВУ. Още летните месеци ще получим два хеликоптера, които ще пристигнат с екипи и техника.

Първоначално ще бъдат базирани в Долна Митрополия и на летището във Враждебна. В момента се осигуряват и хеликоптерни площадки в по-големите болници.

Специален координационен център ще решава дали пациент да бъде транспортиран с хеликоптера. В него ще дежурят лекари на високо ниво, и хора от МО, които ще решават откъде ще тръгне и къде ще кацне хеликоптера, допълни министърът.

Най-важен в този момент е златният първи час – не само пациентът да бъде транспортиран, но и екипът, който ще го поеме в болницата, да може да реагира адекватно, допълни Меджидиев.

Всички шест хеликоптера ще бъдат доставени до 2025 г., уточни служебният здравен министър.

Сподели:

What’s your Reaction?
Love
Love
0
Smile
Smile
0
Haha
Haha
0
Sad
Sad
0
Star
Star
0
Weary
Weary
0