МАРШРУТИ

Олимпийският стадион в Атина затворен след провал на тестовете за безопасност

9.7kviews

Олимпийският стадион в Атина, построен за Олимпийските игри в Атина през 2004 г., е затворен до второ нареждане, след като прочутият му покрив, проектиран от испанския архитект Сантяго Калатрава, се провали на тестове за безопасност.

Проучване установи, че покривът не отговаря на минималните изисквания за статично съответствие. Фондът за управление на държавните активи TAIPED, който е собственик на спортния комплекс в Маруси, съобщи вчера, че е получил резултатите от проучване, поръчано в рамките на проект за реновиране на атинския олимпийски спортен център.

Проучването разкрива, че металната структура на покрива на централния стадион и на колодрума не отговарят на изискваните от закона нива за статично съответствие. Въз основа на тези изводи са отменени всички спортни събития на централния стадион и на колодрума.

Ще бъде направено и второ проучване за потвърждаване или отхвърляне на тези резултати.

Администраторите на стадиона изразиха съжаление за отмяната на спортната програма, но подчертаха, че безопасността на спортистите и публиката са на първо място.

За реновиране на Олимпийския спортен комплекс са предвидени средства в размер на 56,5 милиона евро. Проектите за поддръжка на стадиона са включени в Европейския план за възстановяване.

Стадионът предизвика безпокойство у правителството преди време, когато по време на футболен мач между АЕК Атина и Байерн Мюнхен се наблюдаваше люлеене на горните трибуни.

През лятото на 2019 г. работата по проверката на безопасността на конструкцията беше поета от офис на специализирани инженерни консултанти.

Одитът е включвал статичен тест за адекватност на конструкцията спрямо динамичното натоварване, идващо от координираните подскоци на феновете.

Резултатите показват, че централната част на стадиона е безопасна, но за горните трибуни е необходима значителна поддръжка на периметровата бетонна рамка.

Сподели:

What’s your Reaction?
Love
Love
0
Smile
Smile
0
Haha
Haha
0
Sad
Sad
0
Star
Star
0
Weary
Weary
0