РЕГИОНИТЕ

Микробна резистентност към антибиотици: световен здравен проблем

Увеличава се микробната резистентност към антибиотици, предупредиха участниците в провеждащия се в Медицинския университет в Пловдив 21-и Национален конгрес по клинична микробиология и инфекции на Българската асоциация на микробиолозите.

Микробната резистентност е състояние, при което бактериите, вирусите, гъбички и паразити променят своята структура, така че те не реагират на лекарствата, които обикновено ги убиват.

Това значително ограничава възможностите за лечение и е световен здравен проблем. Някои щамове бактерии вече са супербактерии, което означава, че не реагират на няколко вида антибиотици.

В конгреса участват над 150 лекари и биолози по клинична микробиология, клинични вирусолози, паразитолози, имунолози, инфекционисти и епидемиолози.

Богатата научна програма стартира с представяне на доклади на референтните центрове по инфекции в Националния център по заразни и паразитни болести – София.

Бяха представени ролята на експресната микробиологична диагностика при животозастрашаващи инфекции, проблемите при дихателнитевирусни инфекции с участието на SARS-коронавирус, пресечните точки на дългия КОВИД и синдрома на хроничната умора, инфекциите, свързани с медицинското обслужване, както и тези, предавани по полов път, с храни и води.

Част от научната програма е и семинарът „Фундаментални, транслиращи и клинични изследвания в областта на инфекциите и инфекциозната имунология“.

Сподели:

What’s your Reaction?
Love
Love
0
Smile
Smile
0
Haha
Haha
0
Sad
Sad
0
Star
Star
0
Weary
Weary
0