ЛЮБОПИТНОТО

Неочаквани ползи от краставицата

134views

Лесна за отглеждане навсякъде, краставицата е неразделна част от нашите трапези и ястия. А ползите ѝ за здравето не могат да бъдат преброени.

Тя е един от най-консумираните зеленчуци и е известна със своите освежаващи и релаксиращи свойства. Краставицата е известна и с високото си съдържание на витамини и минерали.

С повече вода в сравнение с други зеленчуци, краставицата помага за премахване на токсините и стимулира обновяването на клетките.

Неизвестни характеристики на краставицата

Съдържа много витамини, от които се нуждаем ежедневно. Например една краставица съдържа витамини В1, В2, В3, В5, В6, фолиева киселина, витамин С, калций, желязо, магнезий, фосфор, калий, цинк.

Чувствате се уморени следобед? Оставете настрана кафето, чая и студените напитки и изяжте една краставица. Тя е източник на витамини от група В и въглехидрати. Една краставица ще облекчи умората.

Не ви харесва замъгленото огледало след баня? Вземете резен краставица и избършете огледалото си. Това ще предотврати събирането на конденз по стъклото, а освен това ще се сдобиете с блестящо огледало и прекрасен аромат.

За грижа за градината поставете резенчета краставица на земята в саксия с цветя. Това гарантира, че насекомите няма да могат да навредят на растенията.

Краставицата е ефективна и при целулит, който е кошмар за жените. Разтривайте проблемната зона с резени краставица в продължение на няколко минути. Химикалите в краставицата активират производството на колаген в кожата, стягат външния слой и намаляват появата на целулит.

Изяжте няколко резена краставица преди лягане и на следващата сутрин ще се събудите пълни с жизненост, без главоболие.

Краставицата помага и за задоволяване на глада. Ето защо хората, които спазват диети, често закусват с краставици.

Натрийте обувките си с прясно отрязано парче краставица. Това не само ще придаде на обувките ви красив блясък, но и ще ги направи водоустойчиви.

Нарежете една краставица и натъркайте с нея скърцащите врати в дома си, за да изчезне скърцането.

Ако се чувствате напрегнати и уморени, сложете нарязаната краставица в купа с вряла вода. Оставете купата на удобно място в стаята, в която се намирате. Ароматът ще се разпространи заедно с отделената пара и ще облекчи напрежението.

Ако имате лош дъх, вземете парче краставица и го притиснете към небцето си за 30 секунди. Това ще премахне бактериите, причиняващи миризмата.

За да премахнете упоритите петна по повърхността на мивката, разтрийте мръсното място с резен краставица. След това мивката ви ще заблести.

Корите от краставици могат да се използват за изтриване на следи от молив, ако сте допуснали грешка при писане. Краставицата е ефективна и срещу цветни моливи и флумастери.

Сподели:

What’s your Reaction?
Love
Love
0
Smile
Smile
0
Haha
Haha
0
Sad
Sad
0
Star
Star
0
Weary
Weary
0