Предпроектното проучване за разширението на бул. „Цар Освободител“ до летището и изграждане на скоростен екологичен транспорт (леко метро) до Индустриална зона Варна е готово.

Двата проекта са от ключово значение за Варна, защото гарантират облекчаване на трафика, осигуряване на бърз, модерен и ефективен транспорт и подобряване на качеството на въздуха. 

В проучването е направен е подробен анализ на трафика, на пътникопотока, както и индикативен разчет за новите работни места, които ще бъдат открити в промишлените зони и в Индустриална зона Варна.

Проследена е взаимовръзката цена – превозна способност – качество на обслужване за различните превозни системи. В разработката са посочени различни варианти за наземни и подземни участъци на лекото метро, които внимателно ще бъдат разгледани от различни експертни групи.

Описани са 5 етапа за развитие на скоростния екологичен транспорт, с обща дължина на трасето от 62,2 км.

Първият етап е от бул. „Цар Освободител“ / бул. „Христо Смирненски до Летище Варна – дължина 6,6 км.

Втори етап е от Летище Варна до Индустриална зона Варна – 16, 6 км, трети етап – бул. „Цар Освободител“ / бул. „Христо Смирненски“ до жп гарата във Варна и Пристанище Варна – Изток – 4, 4 км.

Четвърти етап – бул. „Цар Освободител“ / бул. „Христо Смирненски – до Златни пясъци – 18 км, пети етап – от Летище Варна – до Приселци (Камчия) – с дължина 16,6 км.

В предпроектното проучване са представени общи сведения за леките градски железници в Европа и по света за градове, които  са близки по население и натовареност на транспортната система до Варна – от Германия, Белгия, Дания, Нидерландия, САЩ.

Изводът е, че поради относително високата превозна способност (около 20 хил. пътници в час), значително по-малкия размер на инвестициите и не на последно място, кратките срокове на строителство, леките градски железопътни системи от типа на леко метро, намират все по-широко приложение, твърдят авторите на проучването от „Спато“ ООД.

Те са категорични, че развитието на алтернативен вид транспорт е силно препоръчителен за Варна.

Подобни новини

Leave a reply

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *