Световен ден на движението за здраве

Световният ден на движението за здраве се отбелязва ежегодно на 10 май под мотото „Движението – това е здраве“.

Той е обявен за първи път през 2002 г. от Световната здравна организация (СЗО) с цел да се повиши осведомеността за ползите от физическата активност за здравето и да се насърчат хората от всички възрасти да бъдат по-активни.

Защо е важен този ден?

  • Физическата активност е от съществено значение за доброто здраве. Тя може да помогне за предотвратяване на редица хронични заболявания, включително сърдечни заболявания, инсулт, диабет тип 2 и някои видове рак. Физическата активност може също така да помогне за поддържане на здравословно тегло, подобряване на настроението, намаляване на стреса и повишаване на нивата на енергия.
  • Много хора не са достатъчно физически активни. Според СЗО по-малко от 1 на 4 възрастни в световен мащаб са достатъчно физически активни. Това е сериозен проблем за общественото здраве, тъй като физическата неактивност е водещ рисков фактор за смъртност.
  • Всеки може да бъде по-активен. Има много начини да увеличите физическата си активност, независимо от възрастта, нивото на фитнес или начина на живот. Дори малките промени, като например разходка вместо шофиране или качване по стълбите вместо асансьора, могат да направят разлика.

Как да отбележим Световния ден на движението за здраве?

  • Бъдете по-активни през целия ден. Изберете стълбите вместо асансьора, паркирайте по-далеч от работата си и се разходете през обедната почивка.
  • Занимавайте се със спорт или други физически упражнения. Намерете дейност, която ви харесва и се придържайте към нея.
  • Включете семейството и приятелите си. Споделяйте дейности, които са забавни за всички, като например разходка с колело, плуване или танци.
  • Насърчавайте другите да бъдат по-активни. Говорете с приятелите и семейството си за ползите от физическата активност и ги насърчавайте да се присъединят към вас в активни дейности.
  • Подкрепете политики, които насърчават физическата активност. Обърнете се към местните власти и им кажете, че искате да видите повече възможности за физическа активност в общността си.

Световният ден на движението за здраве е чудесен повод да се замислим за значението на физическата активност за нашето здраве. Нека го отбележим, като бъдем по-активни и насърчаваме другите да направят същото.

Date

10.05.2025

Time

All Day
Категория

Next Occurrence

QR Code

Leave a Response