Българско хоро в пет кръга ще окичи Чепеларе

Олимпийските кръгове ще се извият в неравноделни ритми на площад „Олимпийски“ в Чепеларе на 11 май, когато ще се проведе 13-ото издание на традиционния празник „Веселие в Чепеларе – празник на хората“.

Над 350 танцьори от различни фолклорни области на страната ще се съберат, за да се хванат на хорото и да отбележат красотата на българските народни танци.

Празникът ще започне с дефиле на всички участници в народни носии, предвождани от гайдари. Домакините от клуб „Веселие“ ще открият танцовата програма с емблематичното родопско „сворнато хоро“.

„Веселие в Чепеларе“ е не само празник на танца, но и повод за клуб „Веселие“ да отбележи 15-годишен юбилей. Клубът е обединил танцьори от цялата страна, които са запалени по българските народни танци.

В програмата на празника е включена и дневна хоротека, в която всеки от участващите клубове ще се представи с по едно хоро. Очаква се на площада в Чепеларе да се извият хора от различни фолклорни области – от Чепеларе и Рудозем до Стара Загора, Симитли, Пловдив и Белащица.

„Всеки път празникът ни показва, че общността на танцьорите на хора в България се разраства“, споделят организаторите. „Щастливи сме, че можем да съберем на едно място хора от цялата страна, които обичат българските народни танци и искат да ги съхранят за бъдещите поколения.“

За „Веселие в Чепеларе“:

„Веселие в Чепеларе – празник на хората“ е ежегоден фестивал, който се провежда от 2010 г. Целта на празника е да популяризира българските народни танци и да съхрани фолклорните традиции. Всяка година фестивалът събира стотици танцьори от цялата страна, които се хващат на хоро и се веселят заедно.

За клуб „Веселие“:

Клуб „Веселие“ е основан през 2009 г. в Чепеларе. Клубът обучава деца и възрастни в български народни танци. Клубът участва в редица фолклорни фестивали в България и чужбина.

Date

11.05.2024
Expired!

Time

All Day

Място

Чепеларе
Чепеларе
Категория

Времето

Слънчево
Слънчево
15 °C
Wind: 7 KPH
Humidity: 82 %
Feels like: 16 °C
QR Code

Leave a Response