ЛЮБОПИТНОТО

Кучетата получават повече грижи и внимание от котките, според проучване

Кучетата получават повече грижи и внимание от котките, според проучване, проведено в Обединеното кралство, Дания и Австрия.

Международен екип от изследователи събра резултатите от проучването на 2117 души, като 844 от тях са собственици на кучета, 872 са собственици на котки, а 401 притежават и двете.

Анкетираните отговаряха на въпроси относно здравната застраховка на техните домашни любимци, готовността да плащат за животоспасяващи лечения и емоционалната привързаност към животните.

Резултатите показват, че хората от всички три групи са склонни да ценят кучетата си повече от котките си. Тази разлика е най-голяма в Дания, по-малка в Австрия и съвсем малка за хората в Обединеното кралство.

Като цяло кучетата печелят по отношение както на емоционалните, така и на финансовите инвестиции от техните собственици. В Обединеното кралство обаче няма статистически значима разлика по отношение на това колко хора биха похарчили за животоспасяващи грижи за своите домашни любимци.

Изследователите казват, че може да има няколко различни основни причини за това разминаване. Кучетата често изискват повече внимание и обич от собствениците си, докато поведението на котките обикновено е по-отдалечено и самотно.

Друг фактор е, че трите държави са силно урбанизирани и са загубили връзките със селските животни. Обединеното кралство е първата страна, която попада в този параграф, след това Австрия, а Дания е последната от трите.

Предишни проучвания също установиха, че собствениците на кучета са по-привързани към своите домашни любимци, но новото изследване разширява броя на хората, взети в извадката, и броя на обхванатите страни. Това предполага, че има вариации в зависимост от местоположението.

Сподели: