МАРШРУТИ

Изкуствен дъжд предизвика опустошителна буря в ОАЕ

Изкуствено създаден дъжд вероятно е причинил невижданата буря, която удари Обединените арабски емирства във вторник. Тя наводни огромни площи в цялата страна, а един човек загина, съобщи агенция Блумбърг.

Водата заля дори най-важния търговски и финансов център на емирствата – столицата Дубай. Летището там е едно от най-натоварените в света. Оттам обявиха в сряда, че полетите все още страдат от „значителни смущения“.

Наводненията предизвикаха хаос за жителите, свикнали на постоянно топло и сухо време. Училищата бяха затворени, хората работеха от вкъщи и бяха посъветвани да не излизат.

Заради безводието в района властите нарекоха случилото се „дъждове на доброто“. Тъй като липсва дренажна инфраструктура, която да отводнява при дъждове, водата навлезе в домове и подземни паркинги, остави някои сгради без електричество, срути по-малки постройки и наводни мол. На кадри в социалните мрежи се вижда как необичайни розови светкавици озаряват небето.

Освен жертвата в ОАЕ, в съседен Оман се съобщава за най-малко 18 загинали. Регистрирани са рекордни валежи с 254 мм, паднали за по-малко от 24 часа в Ал Айн, град на границата с Оман. Това е абсолютен рекорд не просто откакто е създадена държавата през 1971 г., а откакто се води статистиката през 1949 г.

Според метеоролога Ахмед Хабиб проливните дъждове в пустинната страна са отчасти резултат от т. нар. засяване на облаци. През 2002 г. ОАЕ започнаха операции по засяване на облаци, за да се справят с проблемите, свързани с водоснабдяването. Липсата на дренажи и канализация на места обаче не за първи път предизвиква наводнения.

Хабиб си обяснява потопа с факта, че Националният метеорологичен център е изпратил най-малко седем самолета за засяване на облаци с химикали от летище Ал Айн между понеделник вечерта и вторник следобед, за да се възползва от конвективните облачни образувания. Тази техника включва разпръскване на химикали и малки частици – често естествени соли като калиев хлорид – в атмосферата, за да се предизвика повече дъжд от облаците. В случая обаче ситуацията е излязла от контрол.

Сподели:

What’s your Reaction?
Love
Love
0
Smile
Smile
0
Haha
Haha
0
Sad
Sad
0
Star
Star
0
Weary
Weary
0